Friday, March 10, 2006

Katso ketä palkkaat

Hyvää ja valoisaa kevättä.

Mahtavan nousukauden (UPM eilen yli +5%!!!! Hurmiota!!!) kuumottavissa aalloissa on ihan pakko sanoa muutama varoituksen sana - pitkästä aikaa - kaikille ns. esimiesasemassa oleville ei-aidosti-pomoasemassa-oleville eli niistä joista toimari ei ihan oikeasti diggaa - oleville:

Viiden vuoden ajan tuttavani huolehti kansainvälisen suomalaisen yrityksen yhden keskeisen osaamisalueen kehittämisestä. Homma oli käytännössä jatkuvaa taistelua myyntijohdon kanssa - näm äkun eivät sulattaneet että tällä henkilöllä oli yhtäkkiä jotainsanottavaa kuka tekee mitä, kuinka, miten ja missä tahdissa. Pienimunaiset bisnesihmiset jaksoivat vuosia potkia joka kulmasta mistä ehtivät eivtkä koskaan aidosti tehneet yhteistyötä.

Arvatkaa miten kävi.

Tuttavalla oli hyvä periaate: älä koskaan palkkaa ketään joka ei ole fiksumpi, parempi, taitavampi kuin sinä itse. Loistava periaate. Minusta tämä on ainoa keino pitää yritykset elossa ja virkeänä. Samaa mieltä oli tuttavani esimies. Vähän saamaton, mutt ahyvä excelin pyörittäjä. Hän kun ei kuin muuta tavoitetta osannut asettaa, "kunhan pidät osaamisen tietyllä tasolla..."

Asialla oli kuitenkin varjopuolia.... kuten tuttavani kohtasi huomasi:

- Tuli organisaatiomuutoksia. Pikkumaiset pomot ylenivät ja tuttavani jäi jalkoihin....
- Yhtäkkiä hän huomasi olevansa samassa roolissa, samoissa tehtävissä kuin 5 vuoden aikana palkkaamansa henkilöt.
- Harmi vain että nämä tyypit tekivät samat työt paremmin ja nopeammin ja tehokkaammin.
- Tietysti tuttavani jäi jalkoihin ja hups, edessä YT-neuvottelu
- Suomeksi: Ylimääräinen Tuotannontekijä... "Ole hyvä ja poistu!"

Eli kiitos yli kuuden vuoden ponnisteluista tehdä firma paremmaksi, yli 10 vuoden asiallinen panostus firman eteen palkittiin potkuilla.

Tarinan opetus: ÄLÄ koskaan palkkaa ketään tiimiisi joka osaa jotain paremmin kuin sinä! Varsinkin jos huomaat pomosi olevan armoton nössö ja samaton höpöttöjä. Kärsit siitä loppujen lopuksi. Vaikka tekisit mitä.

Pidä huoli että vähintään sinä olet se joka osaa venäjää/kiinaa/tsekkiä hyvin, ei hän... joten, je suis desole, Dasvidania kaikille.