Tuesday, February 15, 2005

Perintövero

Perintöveroa ei sitten aiota laskea ainakaan vähään aikaan. Kuka sitä lypsylehmää menisi tappamaan.

Siskosten kanssa oli puhetta viimeksi kun jutusteltiin, että taitaa sieltä meitäkin perintöä odottaa yhden uusmaalaisen maatilan, pienen maatilkun ja metsäaukion verran. Yritettiin siinä sitten reknailla, että kuinkahan paljon siitä vero maksettaisiin.

Ei ollut helppoa, mutta tultiin siihen tulokseen, että helpommaksi tulisi myydä koko roska osissa veke.

Tylsää. Maatila on isoiso-ties-minkä-omin käsin rakentama eli käytännössä omin rahoin. Rahoin, joista on kerran jo verot ansiotuloina maksettu. Erityisesti viime vuosikymmeninä, kun tilaa on remontoitu. Totta, emme me ole niitä veroja maksaneet, totta. Tunteja on kyllä uhrattu erilaisissa talkoohommissa pitkin vuosia. Lomiakin.

Omituista. Ihmettelen vaan miksi kansallisomaisuutta - maata - ei voisi kertyä ei-suomenruotsalaisen suvun haltuun. Eikö se olisi kaikillevähintäänkin kannattavaa. Todennäköisesti työllistäisimme palvelusväkeä huolehtimaan omaisuudesta. Ainakin vartiointiliike saisi duunia, samoin kuin lähiseudun elintarvikemyymälä. Voisipa sitä joskus harkita jotain pientä yrittämistäkin maaseudulla kun nykyhommat alkavat maistua puulta.

Miksi varallisuuden kerääminen perintöteitse on ei ole aidosti mahdollista kuin niille, joilla pätäkkää riittää ennestään? Kateutta? Asia on mitä ajankohtaisin, kun monille kaupunkilaisille on seuraavan vuosikymmenen aikana tulossa isohkoja maa- ja metsäomistuksia perinnön kautta (silmäile vaikka kuolinilmoitukset, 20-40 -l syntyneitä on jo paljon...).

Varallisuuden siirrosta menköön leimavero, mutta kohtuu kaikessa. Jotta tässä maassa säilyy tekemisen meininki, mahdollisuudet parempaan elämään ja ennenkaikkea mahdollisuus parempiin arvoihin, antakaa
meidän alemman keskiluokan ja duunarien lapsien nauttia suvun hedelmistä. siitä mummon mökistä.

Päätimme, että ihan kiusallaan - kunnassa on keskusta-sossu-valtuusto - myymme tilan ainostaan joko saksalaisille tai venäläisille. Saksalainen homopari oli kaikkien suosikikkivalinta - herättäisi sopivaa kauhua kyläraitilla ja 4H-yhdistyksissä :-)

Patek Philippen kellomainos on aina ollut suosikkini: " You never actually own a Patek Philippe, merely look after it for the next generation..". Tästähän on kysymys mielestäni - varallisuuden huolehtimisesta jälkipolville ja jatkuvuuden säilyttämisestä. Ei itselle vaan seuraaville. Think that.