Tuesday, February 08, 2005

kiimakostokateus. siis mikä???

Mistä moinen nimi? Urbaani legenda väittää erään lehtimiehen huomanneen, että lehti myy parhaiten kun jokin näistä aihealueista on lööpissä. Mietin asiaa pitkään erilaisssa yhteyksissä ja helvetti, kiima, kosto ja kateus näyttävät olevan keskeisimmät motiivit lähes kaikkeen mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu ja erityisesti joka tekee siitä joskus niin tylsän paikan elää.
Ei, en suinkaan inhoa Suomea tai suomalaisia. Kiima, kosto ja kateus tekee meistä vain, noh, omituisia.
Kiima, kosto ja kateus ohjaavat päätöksentekoa kaikilla tasoilla yhteiskuntaa. "Naapurille ei rakennuslupaa sallita, perkele". Kiima, kosto ja kateus ohjaavat kulutuskäyttäytymistä. "Naapurilla on uusi auto, perkele". Kiima, kosto ja kateus aiheuttavat liian monen meistä ennen aikaisen kuoleman tai vähintään nipun hajonneita ihmissuhteita. "Naapurin Penalla on isompi...".
Ja niin edelleen...
Tämä monologi syntyi suurimmaksi osaksi halusta ruotia ääneen kiiman, koston ja kateuden syitä ja seurauksia yhteiskunnassa. Toivon mukaan ajatukset hilpeyttävät ja mietityttävät. Avoin keskustelu on kuitenkin hyvä tapa tehdä maasta parempi paikka itselleen ja varsinkin jälkipolville.
Kiiman, koston ja kateuden oheen sana lienee vapaa myös muita itseäni kiinnostavien asioiden ruotimiseen. Pahottelen ja päivittelen. Pahoittelen kirjoitusvirheitä. Sehän ei ole minun vaan suomalaisen koulujärjestelmän vika, eikö niin...?